Kissat, kissanpentuja

Elämä monen kissan kanssa

Elämä kissalauman ympäröimänä tuo mukanaan monenlaisia iloja ja haasteita. Toisin kuin koirat, jotka kaipaavat usein jatkuvaa huomiota ja ohjausta, kissat vaikuttavat olevan huomattavasti itsenäisempiä. Älä anna itsenäisyyden kuitenkaan hämätä, sillä kissalauman keskellä eläminen on kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Kissanomistajana tulet nopeasti huomaamaan, että vaikka yksittäiset persoonallisuudet voivat vaihdella suuresti, tietyt käytösmallit ovat yleisiä lähes kaikille kissoille.

Kissalauman ruokailuhetket

Ruokapöydässä istuessasi saatat huomata, että ainakin yksi uteliaista karvaisista ystävistäsi yrittää livahtaa syliisi tai jopa pöydälle jakamaan ateriasi. Kissat, toisin kuin monet muut lemmikit, eivät juurikaan tunne rajoja ihmisten tilojen suhteen – keittiö mukaan lukien. Tämä voi johtaa huvittaviin tilanteisiin, kun yrität nauttia aamupalaa samalla, kun nelijalkainen perheenjäsenesi tekee kaikkensa maistaakseen voileipääsi. Toisaalta, opettelemalla asettamaan selkeitä rajoja ja tarjoamaan kissallesi omia, terveellisiä vaihtoehtoja, voit välttää näitä kahnauksia, vaikka se saattaakin vaatia jatkuvaa valppautta ja kärsivällisyyttä.

Toinen haaste ruokailuhetkissä on ruokinnan hallinta monikissataloudessa. Jokaisella kissalla on omat yksilölliset ravitsemustarpeensa, jotka voivat vaihdella iän, terveydentilan ja aktiivisuustason mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että sellaisen ruokasuunnitelman laatiminen, joka täyttää kaikkien tarpeet ilman, että ketään yli- tai aliruokitaan, voi osoittautua vaikeaksi. Lisäksi, jos yksi kissa kärsii esimerkiksi ruoka-aineallergioista, se voi vaikuttaa koko lauman ruokavalioon.

Kissat omistavat kodin

Kun otat kissan kotiisi, voit olla varma yhdestä asiasta: et enää asu yksin. Kissasi näkevät kotisi yhtä lailla omaksi valtakunnakseen, jossa jokainen huone makuuhuoneesta kylpyhuoneeseen on heidän tutkimuskenttänsä. Kissasi näkökulmasta ei ole olemassa minkäänlaisia”kiellettyjä huoneita”, vaan kissat löytävät tiensä jokaiseen koloon ja nurkkaan, määrittäen tilan omilla ehdoillaan. Itsenäinen tutkimusmatkailu tuo esiin kissan luontaisen uteliaisuuden ja älykkyyden, mutta se voi myös luoda haasteita, jos yrität pitää tietyt alueet esimerkiksi allergiasyistä kissavapaina.

Tämän kotivaltauksen myötä kissanomistajan on sopeuduttava elämään, jossa yksityisyys on harvinaista. Olipa kyseessä sitten tärkeä videokokous tai hetki omien ajatusten kanssa, voit olettaa, että ainakin yksi kissoistasi haluaa osallistua, tai ainakin tarkkailla lähietäisyydeltä. Heidän läsnäolonsa on jatkuva muistutus siitä, kenen ehdoilla kotia jaetaan.

Henkilökohtainen aika ja kissat

Henkilökohtaisen ajan löytäminen voi olla haastavaa, kun elämäsi jakaa useampi itsenäinen, mutta huomionkipeä karvainen perheenjäsen. Ei ole epätavallista, että olet juuri istahtanut alas rentoutuaksesi tai keskittyäksesi työhösi, ja huomaat yhtäkkiä kissan päälläsi tai sylissäsi puhdistamassa itseään. Ehkä olet löytänyt hetken aikaa itsellesi ja päätät kokeilla onneasi live casino pelissä verkossa, mutta keskittymisesi katkeaa, kun lemmikkisi päättää, että näppäimistösi on nyt heidän uusi lempipaikkansa.

Tämä ei tarkoita, ettetkö voisi kissanomistajana nauttia henkilökohtaisesta ajasta tai harrastuksista. Se vain vaatii luovuutta ja joustavuutta. Voit esimerkiksi varata kissoillesi erityisiä leikkihetkiä juuri ennen “omaa aikaasi”, jotta he väsyvät ja ovat todennäköisemmin rauhallisia, kun tarvitset rauhaa. Myös kissan kiinnostuksenkohteiden, kuten lempilelujen tai nukkumapaikkojen, ymmärtäminen auttaa ohjaamaan niiden huomion pois sinusta silloin, kun kaipaat omaa rauhaa.

Nukkuminen kissalauman kanssa

Yöaika ei tuo välttämättä rauhaa monikissataloudessa. Kissanomistajana saatat huomata, että sänkysi ei ole enää vain sinun, vaan se on muuttunut monikäyttöiseksi alueeksi, joka toimii sekä leikkipaikkana että lepopaikkana kissallesi. Joillekin omistajille jakaminen tuo lohtua ja läheisyyttä, mutta se voi myös haastaa unen laatua – etenkin, kun lemmikkisi päättää, että aamuyö on paras aika alkaa jahdata varjoja tai testata, kuinka äänekkäästi he voivat maukua.

On tärkeää löytää tasapaino oman unentarpeesi ja kissasi tarpeiden välillä. Se voi tarkoittaa erillisen nukkumapaikan järjestämistä kissoillesi tai sellaisten rutiinien luomista, jotka rauhoittavat kissasi yöksi. Molemminpuolinen ymmärrys ja mukautuminen ovat avainasemassa, kun opettelet jakamaan yösi näiden yökyöpeleiden kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *